Τι είναι η Βισκόζη;

Date

Author

Τί είναι η Βισκόζη;

Αν κοιτάξουμε στην ετικέτα που βρίσκεται στο εσωτερικό των ρούχων μας, είναι πιθανό σε πολλά από αυτά να δούμε τη λέξη “viscose”. Η βισκόζη είναι το υλικό που μετά από επεξεργασία αποτελεί το είδος υφάσματος, το οποίο από πολλούς ονομάζεται και ως “μεταξύ” των φτωχών, χάρη στην απαλή “μεταξένια” του υφή. 

Τι είναι η βισκόζη και πώς παράγεται;  

Βισκόζη, όπως προείπαμε, είναι ένα είδος υφάσματος που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία υφασμάτων τόσο για ενδύματα όσο και για διακοσμητικά στοιχεία. Παράγεται μέσα από την τεχνητή – χημική επεξεργασία της κυτταρίνης, ενός φυσικού οργανικού δομικού υλικού των φυτών, το οποίο για αυτό το λόγο λαμβάνεται από το ξύλο.

Γενικά, η λέξη “βισκόζη” χρησιμοποιείται πολλές φορές για οποιοδήποτε φυσικό πολυμερές, που παράγεται από φυτική κυτταρίνη. 

Λόγω της επεξεργασίας της, πολλοί θεωρούν ότι η βισκόζη πρόκειται για υλικό συνθετικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μία φυτική πρώτη ύλη, τον ξυλοπολτό, που μέσω χημικής κατεργασίας παράγει εξαιρετικά υφάσματα ικανά να αγκαλιάσουν το σώμα. 

Η ιστορία της βισκόζης 

Από τον 18ο αιώνα, υπήρχε έντονα στο μυαλό πολλών επιστημόνων η πιθανότητα παραγωγής υφασμάτων μέσα από την τεχνητή επεξεργασία του ξύλου. Όταν λοιπόν το 1838, ο A. Payen ανακάλυψε την κυτταρίνη, ανοίχτηκε ο δρόμος για την παραγωγή αυτή. Το πρόβλημα τώρα ήταν το πώς θα έφτανε κανείς από την κυτταρίνη του ξύλου στις ίνες του υφάσματος, ζήτημα το οποίο απασχόλησε πολύ μέχρι το 1892. Τότε, τρείς βρετανοί επιστήμονες ακολούθησαν την παρακάτω διαδικασία και οδηγήθηκαν στην παραγωγή ινών βισκόζης: 

  1. θραύση του ξύλου επιλογής 
  2. βρασμός των θραυσμάτων σε αλκαλικό διάλυμα 
  3. συμπίεση της μάζας 
  4. ξήρανση 

Σήμερα, οι ίνες της βισκόζης παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως πριν από έναν αιώνα. Οι μόνες διαφορές εντοπίζονται στο κομμάτι της τεχνολογίας του εξοπλισμού και στα μέσα παραγωγής. 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της βισκόζης; 

Γενικά, τα ρούχα από βισκόζη:

  • είναι υγροσκοπικά, δηλαδή απορροφούν σε μεγάλο βαθμό την υγρασία 
  • είναι αντιστατικά
  • διατηρούν το χρώμα τους χωρίς φθορές 
  • είναι πολύ μαλακά και λαμπερά
  • δεν είναι ελαστικά (τα ρούχα από 100% βισκόζη δεν τεντώνονται)
  • όταν είναι βρεγμένα, ειδικά κατά τη διάρκεια της πλύσης τους, έχουν την τάση να παραμορφώνονται για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί (περισσότερες πληροφορίες παρακάτω).

Βέβαια, η συμπεριφορά του υφάσματος, εξαρτάται από τον τύπο της βισκόζης που χρησιμοποιείται κάθε φορά.

Πόσοι και ποιοι είναι οι τύποι της βισκόζης; 

Στην ετικέτα του υφάσματος μας αναγράφεται η ένδειξη 100% βισκόζη. Όμως για ποια βισκόζη μιλάμε ακριβώς;

  1. Modal 

Το ύφασμα από modal viscose θυμίζει το βαμβάκι στις ιδιότητες του, αφού είναι σχετικά ανθεκτικό και υγροσκοπικό (απορροφητικό στον ιδρώτα).

  1. Tencel 

Το Tencel προέρχεται από την κυτταρίνη του ευκαλύπτου. Τα tencel υφάσματα έχουν μεταξένια υφή, είναι πολύ μαλακά και προσφέρουν μεγάλη απορροφητικότητα.

  1. Cupra

Πρόκειται για τον πιο πολυτελή και ακριβό τύπο βισκόζης. Παρασκευάζεται από κυτταρίνη βαμβακιού και θυμίζει το μετάξι στην υφή και τις ιδιότητες του. Είναι μαλακό, δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα και βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του δέρματος, αφού πρόκειται για ύφασμα που “αναπνέει”, επιτρέπει δηλαδή στον αέρα να διαπεράσει. 

  1. Rayon 

Η ποιότητα του θυμίζει βαμβάκι. Κατασκευάζεται από καθαρισμένη κυτταρίνη ξυλοπολτού και ύστερα από επεξεργασία δίνει υφάσματα ιδανικά για σεντόνια.

  1. Lyocell

Πρόκειται για υλικό από κυτταρίνη ευκαλύπτου. Δίνει υφάσματα υγροσκοπικά και υποαλλεργικά. 

Πώς φροντίζουμε τα ρούχα από βισκόζη; 

Tip #1 Ιδανικά, τα ρούχα από βισκόζη πρέπει να πλένονται στο χέρι, σε δροσερό νερό. Αν επιλέξετε να τα πλύνετε στο πλυντήριο, βάλτε το πρόγραμμα για ευαίσθητα με το νερό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και γυρίστε τα ρούχα ανάποδα ώστε να διατηρηθεί το χρώμα και η λάμψη τους. 

Tip #2 Το απορρυπαντικό που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι ήπιο. Αν είναι και βιολογικό, ακόμα καλύτερα! 

Tip #3 Όσον αφορά το στέγνωμα, σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται το στίψιμο και η έντονη περιστροφή, αφού ενδέχεται να φθαρεί η γραμμή του ρούχου. Επίσης, αποφεύγουμε το στέγνωμα κοντά σε εστίες θερμότητας ή το στεγνωτήριο. Προτείνεται είτε το οριζόντιο άπλωμα, είτε το κρέμασμα απευθείας σε κρεμάστρα ώστε το ρούχο να επιστρέψει αμέσως στην φόρμα του όσο στεγνώνει/  

Tip #4 Για το σιδέρωμα, γυρνάμε το ρούχο ανάποδα ώστε να αποφύγουμε την φθορά της ποιότητας του.

Tip #5 Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του καθαριστηρίου, για στεγνό -και πιο ασφαλές-καθάρισμα. 

More
articles

en_USEnglish